Smidig och vändbar häst

Övning A: När du rider denna bana, tänk på att försöka få runda, fina svängar och att hela tiden titta mot nästa hinder.


TRÄNINGSTIPS:
Det här är en övning som Lotta Björe brukar använda för att få en smidig och vändbar häst. Övningen rids över låga hinder med en höjd på 0,60-1,00 meter. Den innehåller även övergångar mellan trav och galopp.

Mål

Ryttaren får en bra kommunikation med sin häst. Övningen gör hästen lydig och vändbar.

Svårighetsgrad
Medelsvår övning där hindren ska vara låga. Övningen rids på ridbana eller i ridhus med måtten 20 x 60 meter.

Uppvärmning och framhoppning
Börja med att värma upp hästen i samtliga gångarter. Jobba sedan i trav på volt över travbommarna i båda varven. Hoppa fram på travserien (hinder nr 2 i övning A). Gör halt i god tid före studsserien för att kontrollera att hästen är lydig. När det fungerar rider du travserien och fortsätter i galopp över studsserien.

Hinderuppställning
Hinder nr 1: Bomserie på volt med 1,10 meter mellan bommarna (på mitten).

Hinder nr 2: Kombination som består av en travbom, ett kryss (avstånd 2,2 meter emellan, ponny 1,8-2,1 meter) och ett stigsprång (kryss fram och bom bak) med ett galoppsprång (5,5-6 meter, ponny 5,0-5,5 meter) emellan.

Hinder nr 3: Studsserie med 3-3,20 meter (ponny 2,25-3 meter) mellan varje hinder. Studsen består av låga hinder där vartannat hinder är ett kryss och vartannat ett koppelräck.

Hinder nr 4 och 5: Rättuppstående hinder med utfyllnad som exempelvis små grindar eller häckar.

Så här rider du övningarna
Övning A:
Börja i trav över bomserien och hinder nr 2. Fortsätt i galopp över studsserien (hinder nr 3) och fortsätt i galopp över hinder 4 och 5. Var noga med att forma hästen runt innerskänkeln i svängarna och »vidga vägen« genom att flytta hästen en aning undan för innerskänkeln i varje sväng. Lägg en volt mellan hinder nr 4 och 5 om det behövs. Rid med lugna språng och var noga med vägen.

Övning B (se nedan):
Starta i galopp och rid hindren i ordningen 1-5. Försök att få runda och fina svängar och kom ihåg att hela tiden titta på nästa hinder.


Övning B: Denna övning rids i både trav och galopp – målet är att få hästen smidig och vändbar.

Tips
Om hästen är svår att svänga kan du höja den inre handen i svängen. Då får du lättare att forma den runt innerskänkeln. Rider du en ung häst kan du rida banan med anridning i trav (fortsätt alltid i galopp efter hindren).

Lycka till!
Mari Zetterqvist Blokhuis och Lotta Björe, JumpClub
Illustrationer: Hella Stening

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0