Nyttigt att växla gångarterTRÄNINGSTIPS:
Lotta Björe tipsar om en hoppövning där du växlar mellan trav och galopp. Målet är att få hästen mellan skänkel och hinder, få den lydig och avslappnad.
Den här övningen består av travbommar/cavalettibockar och hinder, och ryttaren växlar hela tiden mellan trav och galopp. Ryttaren har god tid på sig att planera vägen.

Mål
Ryttaren tränar på att få hästen runt skänkeln på böjda spår och mellan skänkel och hinder. Ryttaren har god tid på sig att planera vägen och att rida hästen mellan hand och skänkel. Dessutom kan ryttaren träna på att bli klar i tid och lätta på handen så tidigt som möjligt före hindren. Hästen blir lydig och avslappnad.

Svårighetsgrad
Det här är en medelsvår övning där hinderhöjden kan varieras mellan 0,50 meter och uppåt.

Uppvärmning
Värm upp hästen i trav genom att trava över bommarna/cavalettiserierna (hinder 1 och 2) i båda varven.

Hinderuppställning
Hinder 1: Bomserie på böjt spår med 1,10-1,30 meter (0,80-1,00 för ponny) mellan bommarna.

Hinder 2: Cavalettiserie med upphöjda cavaletti på böjt spår med 1,10-1,30 meter (0,80-1,00 meter för ponny) mellan bommarna.

Hinder 3: Rättuppstående hinder med travbom 2,2-2,5 meter framför (ponny 1,9-2,3 meter).

Hinder 4: Oxer.

Hinder 5: Rättuppstående hinder med travbom 2,2-2,5 meter framför (ponny 1,9-2,3 meter).

Hinder 6: Oxer.

Så här rider du övningarna
Övning A:
Börja i höger varv med att trava över bomserien (nr 1). Trava därefter över cavalettiserien (nr 2). Sväng höger och travhoppa hinder nr 3 med travbom 2,2-2,5 meter framför. Gör halt mot oxern (hinder nr 4) för att kontrollera att hästen är lydig och väntar på dig. Börja om igen och lägg till hinder nr 4 i galopp nästa gång.

Övning B:
Starta med att travhoppa hinder nr 5 med travbom 2,2-2,5 meter framför. Fortsätt i galopp och hoppa oxern på långsidan (nr 6). Bryt av till trav efter hindret och trava över cavalettiserien (nr 2) i vänster varv.

Övning C:
Rid hela banan i ordningen 1-2-3-4-5-6 och avsluta med nr 2. Börja i höger varv med att trava över bomserien (nr 1), därefter över cavalettiserien (nr 2). Sväng höger och travhoppa hinder nr 3 och fortsätt i galopp över hinder nr 4. Bryt av till trav på kortsidan, vänd in och travhoppa hinder nr 5. Fortsätt i galopp och hoppa hinder nr 6. Bryt av till trav efter hindret och avsluta med att trava över cavalettiserien (nr 2).

Tänk på
Ta god tid på dig och utnyttja de böjda spåren till att forma hästen. Titta på nästa hinder i tid och planera vägen. Var noga med att ha hästen mellan hand och skänkel även under transportsträckorna.

Lycka till!
Mari Zetterqvist Blokhuis och JumpClub
Illustration: Hella Stening

Kommentarer
Postat av: Emelie

Sv: tack, jag travar bara på Nesie för att hon är lite speciell och hon måste få lära känna sin nya ryttare ordentligt innan man te.x börjar galoppera.

JA, det måste jag verkligen!

Kram Emelie

2011-05-11 @ 20:01:33
URL: http://empansnackar.blogg.se/
Postat av: Elin Karlsson

vart hittar du alla bra övningar som du har på bloggen? Svar gärna på min blogg! kram kram

2011-05-12 @ 12:45:50
URL: http://kingsempire.blogg.se/
Postat av: Elin Karlsson

vart hittar du alla bra övningar som du har på bloggen? Svar gärna på min blogg! kram kram

2011-05-12 @ 12:45:51
URL: http://kingsempire.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0