Få rundare språng med hjälp av travhoppning


TRÄNINGSTIPS:
Nu är tävlingssäsongen i full gång. Då är det lämpligt att arbeta med stärkande övningar som exempelvis travhoppning i stället för att hoppa banor, tycker Sylve Söderstrand.
- Du kan använda travhoppning för att få hästen att hoppa rundare språng och hoppa bättre genom hela sin kropp. Det är en bra övning även för att stärka hästen i avsprångsfasen.
Redan i markarbetet är det viktigt att hästen arbetar ordentligt med ryggen och söker sig framåt-nedåt för att stärka sin ryggverksamhet. Det ska du sedan ta med dig till travhoppningen.

Markbommar
Det är bra att travhoppa på rättuppstående hinder med en väl framdragen marklinje. Variera gärna med korta oxrar (kort längd på hind­ret). 
- Använd travbom framför hind­ret (cirka 2,5 meter framför) och gärna en markbom bakom hindret (cirka 3-3,5 m bakom). Lägg bakbommens ena ände på bakkanten av hinderhållaren när du hoppar oxer, så hästen inte blir skrämd om den skulle råka slå i bommen.

Travhoppning är en utmärkt övning för att få hästen att slappna av. Vid travhoppning är det viktigt att ryttaren rider i ett lugnt tempo och bibehåller hästens takt i traven och vågar vänta ut den. Ryttaren ska vara följsam och i balans.

Om hästen vill rusa mot hindret kan du behöva rida på en liten åttvolt över travbommen. Då är det viktigt att du ställer hästen ordentligt inåt i volterna tills den lugnat ned sig och väntar på ryttaren.


- När hästen väntar rätar du ut den och hoppar hindret. Först när du känner att hästen verkligen väntar kan du lägga på lite mer ben och driva den mot hindret för att få ett starkare språng. Avsluta med att trava hästen i en låg form. 

- Travhoppning är även en utmärkt övning för ryttaren, där du tränar din balans och följsamhet. Det gäller speciellt dig som vill gå före hästen i språnget, eftersom det inte går att vara före i travhoppning. Du måste vänta på hästen men samtidigt vara med i hästens rörelse. 
Travhoppning är lämpligt för alla hästar från fem år och uppåt. 
- Tänk på att ta det försiktigt med unga hästar eftersom det här är arbetssamt för hästen. 

Lycka till med din träning!
Mari Zetterqvist Blokhuis/Jumpclub
Skisser: Hella Stening

Kommentarer
Postat av: elin

fin bloggallt bra med dig ? :)

2011-05-04 @ 22:37:47
URL: http://hestoponny.blogg.se/
Postat av: elin

fin bloggallt bra med dig ? :)

2011-05-04 @ 22:37:49
URL: http://hestoponny.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0