Viktigt att variera sitsen

Lotta Björe rider i trepunktssits med axlarna något framför lodplanet. Trepunktssitsen är grundsitsen, som man utgår ifrån i markarbetet. Foto: Roland Thunholm.

TRÄNINGSTIPS:
Som hoppryttare behöver du vara medveten om när och hur du ska använda dig av olika typer av sitsar. Många ryttare blir inkörda i ett system som de alltid rider.

- Det är viktigt att du använder olika sitsar och lär dig känna när det är dags att variera din sits, säger Sylve Söderstrand.
Arbetet med hopphästen ska alltid inriktas på att stärka hästens ryggmuskler och bakdel. Hopphästen behöver ha en bra ryggverkan och starka muskler som den kan använda sig av i hoppningen.
- När du tränar sidvärtsrörelser, lösgörande och samlande rörelser är det lämpligt att göra det under nedsittning, säger Sylve Söderstrand. Sedan behöver du även kontrollera att hästen är lydig för lätta hjälper i lätt sits.

Rid gärna i ett något högre tempo när du värmer upp hästen och understöd hästens rörelse framåt. Se till att hästen blir avslappnad, vilket kan ta olika lång tid beroende på häst. Sedan kan du lugna ned tempot och börja arbeta i skritt.
- Släpp stigbyglarna och starta med att renodla dina hjälper i skritten. För att lösgöra hästen kan du exempelvis rida en kvarts framdelsvändning när du passerar hörnen (med bakdelen utåt) genom att flytta hästen undan för den inre skänkeln. Var tydlig med din sidförande skänkel så att hästen verkligen flyttar sig.

När hästen svarar bra för den sidförande skänkeln i båda varven går du över till att arbeta i trav. Om du har en lite äldre häst kan du ställa större krav. Var noga med att hästen verkligen tar den sidförande hjälpen framåt och åt sidan, samt att den trampar med det inre benparet över det yttre. 
- Den äldre hästen kan du även flytta undan för skänkeln i galopp. Då flyttar du bakdelen lite mer men utan för mycket tvärning, annars finns det risk för att hästen slår om galoppen. Arbetet ska hela tiden inriktas på att få en häst som är lösgjord, stark och balanserad i galoppen.

Därefter är det dags att gå över till samlande arbete i galopp. Då kan du ta stigbyglarna igen. Rid volter där du kollar att bakdelen verkligen är med i volten och att hästen centrerar sig kring det inre bakbenet - utan att det blir en piruett. Var noga med att hästen trampar under sig med det inre bakbenet under ett par galoppsprång. Öka sedan tempot utan att släppa iväg hästen för mycket. Var noga med att du sitter mitt över hästen med överlivet och att du flyttar vikten över på den inre sidan. Det gör du genom att vrida dig något i höften så att du kommer framåt-inåt. Då kommer samtidigt den yttre skänkeln tillbaka.

När hästen svarar för hjälperna varierar du tempot och rider med lite längre galoppsprång, samtidigt som du växlar till lätt sits. Syftet är att släppa ryggen fri och att hästen söker sig nedåt-framåt med halsen och använder sin rygg mer. Låt hästen länga ut sin överlinje, men var noga med att den inte ökar farten. 
- Hästens överlinje ska vara ungefär som en gummisnodd. Variera mellan att spänna ihop och sträcka ut gummisnodden, säger Sylve.

- När du rider i lätt sits ska du vara noga med att ha ett starkt tramp i stigbygeln. Använd området över och under knäet genom att du då och då "kramar" med den delen runt hästen så att du får den att söka stöd längre framåt-nedåt. 
- Många ryttare använder sporren för mycket. Då springer hästen med snabbare språng i stället för att galoppera med större språng.

Gå vidare med att arbeta med tempoväxlingar. Öva på att minska och ta tillbaka hästen för att sedan successivt öka tempot igen så att hästen går med större galoppsprång. Håll hela tiden en jämn rytm. Rid gärna med något tagen bakdel (svag sluta) när du minskar tempot. Målet är att hästen ska lyssna på ryttaren och svara på lätta hjälper.
Tygellängden bör anpassas så att du både kan samla hästen och ge eftergift.
- Om du har för korta tyglar i markarbetet blir du lätt hängande i tygeln. Därför kan det vara lämpligt att ha något längre tygel i markarbetet jämfört med när du hoppar.
Kom ihåg att ta regelbundna skrittpauser och ge din häst tillräckligt med tid. 

- Skritta gärna på lite längre tygel och aktivera hästen genom att kontrollera att den följer ledande tygeltag. Klappa den på halsen och kolla att den är avspänd. Många ryttare rider alltför intensivt. Det är bättre att försöka få med sig hästen och få den avspänd och lyhörd och jobba för lätta hjälper.
Avsluta med att rida hästen i låg form och med "glapp" kontakt med hästens mun. Känn efter att du kan rida i en långsam och bärig galopp bara med hjälp av sits och skänkel.

Sylves tips
1. Värm upp hästen i ett friskare tempo så att den är ordentligt avrastad innan du börjar arbeta den.
2. Rid ofta utan stigbyglar för att få en djupare sits och en starkare inverkan.
3. Börja med lösgörande arbete. Först när det fungerar går du över till samlande arbete.
4. Variera din sits även med stigbyglar, rid samma jobb i en lättare sits.
5. Lägg in pauser ofta.
6. Avsluta med tempoväxlingar och var noga med att rida hästen till samling respektive rida den till större språng. 
7. Avsluta ridpasset med att rida med längre tygel, låg form och få den att slappna av.

Allt är taget från tidningen ridsport
Direkt till inlägget

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0