Så får du hästen lösgjord


Lösgörande övning: skänkelvikning för vänster skänkel, volt till vänster och skänkelvikning för höger skänkel ut till spåret. Skiss: Hella Stening.
TRÄNINGSTIPS: En lösgjord häst är både fyskiskt och psykiskt avslappnad och förstår vad ryttaren begär av den. Hästen förstår ryttarens signaler och kommunikation och klarar av de krav som ryttaren ställer. Mads Hendeliowitz förklarar hur man får hästen lösgjord.
- Kärnpunkten i hästutbildning är att bygga upp hästen med hjälp av ett antal bra steg. Om du ställer för höga krav och det blir för svårt för hästen skapar det spänning och du riskerar att bryta ned hästen både fysiskt och psykiskt i stället för att bygga upp den. 
- Hästen måste hela tiden fatta vad du begär av den. 

För att få hästen lösgjord är det viktigt att du själv är mentalt avspänd. Ofta bidrar ryttaren själv till spänning hos hästen genom att vara irriterad eller otålig. Sedan gäller det att ha en plan för varje ridpass och vara medveten om vad man vill träna på. 
- I början av varje ridpass skrittar jag en stund på lång tygel så jag får chans att ställa om mig till en ny häst och påminna mig själv om vad jag vill ha ut av ridpasset.

En fysiskt avslappnad häst är böjbar i sidorna, driver fram till handen och jobbar med ordentligt påskjut och i bra balans. Ibland är vi som ryttare för ambitiösa och går lite för fort fram och då blir hästen spänd. 
- Då gäller det att vara tillräckligt ödmjuk och snabbt backa tillbaka ett par steg i utbildningen. Hästen ska inte bara vara lösgjord i början och i slutet av ridpasset utan ryttaren behöver hela tiden kontrollera att hästen är avspänd.

Hästen är ett vanedjur och därför behövs ett fast system där ryttaren alltid börjar på samma sätt och bygger upp sin lektion. 
- Varje dag när du rider är det du själv som lägger upp lektionen tillsammans med din häst och är "lärare" åt hästen. Det ger en bra trygghet om hästen vet vad som förväntas av den. 
- Jag börjar alltid ridpasset med att renodla hjälperna. Därefter travar jag  på omväxlande raka och böjda spår och är noga med att hästen driver på med sina bakben fram mot handen. Jag ökar och minskar volten och kontrollerar att hästen svarar för vändande hjälper och formar sig efter det böjda spåret och att den går att ställa både till vänster och till höger. Sedan flyttar jag hästen undan för omväxlande höger och vänster skänkel.

En bra övning är att trava rakt fram på medellinjen med rak häst och ställa hästens nacke omväxlande till höger och till vänster. Var noga med att du har kontroll över nacken och att hästen svarar för det ställande tygeltaget utan att spänna sig. Hästen ska gå rakt fram och "spåra" även när ryttaren ändrar ställningen. 
- Sedan rider jag övergångar mellan trav och galopp och därefter mellan skritt och galopp. Jag kontrollerar att hästen avslappnat kan ta sig från en gångart till en annan. Övergångar är bra både för lata och heta hästar.
Nästa steg är att jobba hästen hela vägen upp genom utbildningssystemet, från LA rörelser och därefter rörelser som ingår i Msv B. 
- Jag rider exempelvis öppna innan jag rider sluta, sluta innan jag rider piruetter och så vidare. 
- Kom ihåg att det är viktigt att göra övergångar även i olika rörelser så att hästen hela tiden är ridbar.

Målet med den unga hästen är att den ska ta stöd på bettet, jobba avslappnat i balans och med bra bjudning. Mun och svans ska hela tiden vara avslappnade. 
- På en äldre häst ska du kunna ändra både tempo, form och böjning i alla gångarter. Hästen ska kunna gå med balans och samling men ha kvar samma avslappnade intryck. 
- Jag anser att det är skillnad på tunga och tungfel. Om hästen går med avslappnad tunga som hänger ned lite grann är det inget fel utan i stället ett bevis på att hästen är avspänd. Om tungan däremot sticker ut åt sidorna drar det ner betyget.

Om hästen känns stel och styv är det bra att "exercera" den genom att exempelvis rida skänkelvikning tio meter för vänster skänkel längs medellinjen, därefter volt till vänster och därefter skänkelvikning tillbaka till långsidan igen för höger skänkel (se skiss). Ligg kvar i övningen ett tag tills hästen blir följsam. Det är särskilt bra att ligga kvar i samma övning om du har en het häst eftersom den ofta slappnar av när den vet vad som gäller.

Rid mycket tempoväxlingar och övergångar och rätta galoppen framåt.
- Det är onaturligt för en häst att gå i en långsam galopp, det är något den måste lära sig. Hästen ska vara lika lösgjord och jobba bakifrån oavsett i vilken form den går och oavsett om du rider svårare rörelser som piaff eller piruett eller om du rider hästen lång och låg. 
- Kom ihåg att hästens form avgörs av hur mycket bakbenen sätts in under hästen.

Mads tips för en lösgjord häst
1. Se till att hästen hela tiden är både fysiskt och psykiskt avspänd.
2. Ha en tydlig plan för ditt arbete och se till att du hela tiden är medveten och fokuserad.
3. Bygg upp din lektion så det är en tydlig stegring av kraven.
4. Om du får problem eller spänning bör du alltid kontrollera att hästen verkligen förstår vad du menar.
5. Backa snabbt tillbaka och gör jobbet lättare om din häst blir spänd.
6. Rid mycket övergångar för att få din häst lösgjord.
7. Lägg in regelbunda kontroller av att din häst går för lätta hjälper och bär sig själv under ridpasset och att den söker ett mjukt stöd på bettet.
8. Om du har en het häst är det bra att ligga kvar ett tag i samma övning så den vänjer sig och får förtroende.
Mari Zetterqvist Blokhuis och JumpClub Dressage

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0